Бареков в „Евроком“: Оттеглям се от блатото с отвращение

Изпитвам огромно отвращение, така Бареков отговори на въпроса защо се отказва от изборите. Той заяви категорично, че не иска да бъде неволен крепител на системата, която отказва да се промени генерално и отбеляза, че неговата партия е участвала и печелила избори, така че това няма как да го уплаши като процедура. Евродепутатът съобщи и новината, че скоро започва предаване в „Евроком“. „Избрах тази телевизията, защото е на неудобните, в нея можем изразяваме мнението си, без да се налага цензура“, заяви той и обеща свободно, нелицеприятно и сериозно предаване.

Като припомни скандала с регистрацията на „Презареди БГ“, евродепутатът заяви, че формацията е преодоляла всички умишлени спънки на инат, но ужасяващото блато, което се е оформило в предизборната ситуация, не е мястото, в което той трябва да влезе. Това е морален избор, подчерта Бареков. и изтъкна, че не иска да се омаскарява, заради семейството си, заради децата, заради това, че има репутация, градена с години.

Всички участници в изборите са част от провалената система, гаврата с избирателя е пълна. Това, което стана със СДС, а аз съм стар седесар, ме отвращава, подчерта лидерът на „Презареди БългарияЮ. Когато вкарах 15 депутати в Народното събрание, цялата ни програма беше насочена срещу Борисов, а първата работа на тези отрепки беше да му се продадат, каза Бареков и отбеляза, че изпитва отвращение, защото днес продрани котки като Каракачанов се канят да станат балансьори, а популисти без елементарна култура като Марешки се канят да крепят Борисов.

Не мога да си представя Марешки, Христо Иванов, Нинова и Борисов да влязат в политиката и да съм редом до тях. Не съм участвал в нито една задкулисна сделка. Не съм си стискал ръката в последните две години с нито един политик на статуквото, призна евродепутата. На 45 години съм изградил своята репутация, не искам да се омаскарявам, този мач е предварително решен, отсече Бареков и припомни, че Каракачанов буквално го е взел от улицата, а Джамбазки го е направил евродепутат. Щом се патриоти се кандидатират от листи на ДПС, значи те са били на каишка през цялото време, смята той.

Моето амплоа не е да забавлявам публиката, заяви още политикът и обясни, че според него, когато не може да работиш в полза на народа, когато си омаскаряван всеки ден, когато една добра дума не се казва за теб, следва да се оттеглиш. Аз влязох в политиката и поисках смяна на пагубната система за последен път, заяви Бареков и посочи някои от основните точки в антикорупционната програма на „Презареди БГ“ – мажоритарен избор, пряк избор на главен поркуроар и съдии, отзоваване и мандатност на депутатите, рестарт на медийната среда, премахване на всички корупционни практики.

Исках да унищожа политическата класа, но се случи обратното – тя унищожи мен, каза Бареков по повод изказване от зрител, според когото политиците в България са се самозабравили.

Евродепутатът направи проста математическа сметка и консртатира, че по време на комунизма външните дългове са в пъти по-малко. Социализмът завърши с 10 млрд лв външен дълг, а днес дългът е 30 млрд лв, от които 16 млрд ужким да покрием загубите от КТБ, които всъщност бяха платени от частните фондове припомни той и заключи, че само за 2 години са изхарчили (раздали са си) 24 млрд лв.

Българският народ се погубва сам, сега отново ще излезе и ще гласува за ГЕРБ, БСП, ДПС. Европейският политик припомни какво каза бившия сръбски президент Зоран Живкович по време на проведената преди дни конференция, организирана от „Презареди БГ“. По време на Операция „Сабя“ в Сърбия само за 37 дни над 5000 престъпници са вкарани в затвора. В България това няма как да се получи, каза Бареков, защото хората не са го поискали наистина. Той даде пример с великите български герои Левски, Ботев и Вапцаров, които не са вярвали в мъдростта на народа, били са разочаровани от него, но все пак са жертвали живота си за българите.Според Бареков през септември вероятно ще има нови избори, които ще са резултат от яростта на хората. Време е да се разбунтуваме, каза той, трябва да се направи нещо радикално.

Бареков отправи остра критика към безграничния популизъм, който наблюдаваме на прага на изборите. Той определя политиците, които дават неизпълними обещания, като ало-измамници и е категоричен, че до зимата излъганият народ ще въстане и в страната ще избухне масово гражданско недоволство.  Припомни, че „България без цензура“ и лично той бяха обвинени в популизъм, когато предложиха безплатни таблети за всеки ученик и безплатни лекарства за майки, деца и пенсионери, както е навсякъде в Европа. Днес политиците се надиграват в популистките си обещания, като предлагат заплати от по 1500 лв и пенсии от по 700 лв. В антикорупционната програма на „Презареди БГ“ сме предложили подобни обещания да бъдат криминализирани, заяви Бареков.

Няколко зрители се обадиха в студио и заявиха безрезервната си подкрепа на заявените от Бареков политики. На въпрос за Костинброд и разкритите фалшиви бюлетини, евродепутатът с огорчение заяви, че е останал единственият политик, който продължава да твърди, че Костинброд е реалност, че изборите са били манипулирани и че Цветан Цветанов е лъжец.

Бареков отново призова Цветан Василев да отговори на въпроса какво се случва с КТБ, спомена за фалита на ТВ 7, който е станал реалност година след като той вече не е бил начело на телевизията. Лошото управление на тези, които дойдоха на мое място по-късно доведе до този фалит, а и Цветан Василев може да е добър банкер, но не разбира от телевизия, заяви бившият изпълнителен директор на третата по рейтинг тогава национална телевизия. В края на разговора Бареков подчерта, че не е гласувал за СЕТА в ЕП, защото се е налагало да присъства на делото във ВАС, свързано с регистрацията на партията му, но ако беше там, нямаше да подкрепи договора. Той обвини в лъжа Бойко Борисов, който се кълнеше, че няма да допусне войски на НАТО в Черно море, а неговите кучета на каишка като Ненчев са работили за това да вкарат чужди войски под носа на Русия. Как след това да имаме балансирана политика с Путин, възкликна евродепутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).