Бареков до ЦИК: Длъжни сте да оставите „Презареди БГ“ в бюлетината

Лидерът на „Презареди България“ и евродепутат Николай Бареков отправи искане до ЦИК по повод безпрезедентния случай на паритята му.

Припомняме, че ЦИК днес чрез жребий определи номер в интегралната бюлетина за „Презареди България“, въпреки че движенитео не регистрира листи с кандидати за народни преставители.

Вижте текста на писмото:

 

До

Централна избирателна комисия

От

Николай Тихомиров Бареков,
лидер на ПП „Движение Презареди България”

ИСКАНЕ

С настоящото писмо до вас изявявам своята воля да се спазят законите на Р България, в частност разпоредбите, посочени в Избирателния Кодекс. Въпреки че ПП „Движение Презареди България” не е регистрирала листи с кандидат-депутати в нито една от районните избирателни комисии на страната, моля в бюлетината за избор на народни представители да остане името на партията с номера, който определи жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Напомням ви, че подобно участие няма да е прецедент, след като в бюлетината фигурира и друга възможност за волеизява на гражданите без наличен кандидат-депутат насреща и дори без налична регистрация, а именно квадратчето „Не подкрепям никого”. За разлика от това квадратче, съм длъжен да ви напомня, че „Движение Презареди България” има абсолютно легитимна и законна регистрация за участие в предстоящите избори.

На (не)уважаемите членове на ЦИК напомням, че никъде в разпоредбите на Избирателния Кодекс не е упоменато, че регистрацията на листа в многомандатен район е задължително условие за допускане до участие на политическа формация или коалиция в избори, от което следва, че при изпълнение на всички други задължителни условия, изрично посочени в ИК, няма основание за отказ от участие на „Движение Презареди България” в изборите и заличаване на определения вече номер.

Напомням още, че съгласно чл. 111 ал. 4 и ал. 5 Вие и вашите подчинени сте задължени при липса или отказ на регистрация да се обърнете отново към мен и да ми дадете срок не по-късно от 20 дни преди изборния ден. Също така напомням, че в чл. 99 и чл. 100 от Изборния Кодекс също не е посочено, че регистрацията на листи е задължително условие за участие в изборите. Не на последно място съм длъжен да подчертая, че моята партия е изпълнила и всички изисквания, посочени в Избирателния кодекс, раздел III, от чл. 81 до чл. 86, за регистрация на партиите и коалициите при избори за народни представители за участие във вота. Тоест вие нямате никакво правно основание за отказ от присъствие на „Движение Презареди България” в бюлетината.

(Не)уважаеми членове на ЦИК, въпреки демонстрираната до сега некомпетентност, се надявам, спазвайки закона, да вземете решение по този очевидно сложен за Вас казус и да го оповестите публично в обществото възможно най-скоро.
Напомням, че ако за мен тези избори са тест за обществеността и интелектуално забавление, то за Вас следва да са отговорност и труден логически ребус, който следва да подредите съгласно закона. Но поради очевидната липса на интелект, за успешно изпълняване на мисията ви съветвам да се консултирате с високопоставени юристи от ВКС, към които смятам да се обърна, ако не спазите повелята на закона.
Целта на моето участие в тези избори беше да покажа, че системата не работи и има нужда от смяна. Една от основните причини е в некадърните и изпълнени с непълноти и неясноти закони, писани на крак и под пресата на политическата конюнктура в Народното събрание, които редовно правят кошмарен живота на гражданите в България.

С (не)уважение,

Николай Бареков,
Член на Европейския парламент,
лидер на ПП „Движение Презареди България”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).