Бареков: Лобито на кръга „Капитал“ в съда ми погоди номер, за да не се явя на избори

Днес в студиото на БНТ Николай Бареков коментира решението на ЦИК да отхвърли регистрацията на „Презареди България“ за изборите.Според него основният проблем е в заложения съдебен капан, инспириран от съдебното лоби около групата „Капитал“.

По думите му съдебната система у нас е в безобразно състояние. Той разказа, че като евродепутат е трябвало да нахлува в Съдебната палата с журналисти, за да отворят деловодството и да получи един препис. „Решението е влязло отдавна по всякакви канони. Не мога да издиря жив съдия в СГС, включително и неговия председател, да ми даде един лист, на който е написано – да, такова решение има и то вече е влязло в сила. Не може по този начин институциите да решават проблемите на хората“,  обясни Бареков.

Партията се казва „Презареди България“ и това беше решено на нашия Трети конгрес, стотици хиляди хора гласуваха в интернет, припомни той. „Направихме в един и същи ден конгресите с Христо Иванов. Съдът пусна 4 дни по-рано неговото дело, а ако беше пуснал по-рано нашето дело, ние щяхме да имаме готово решение, влязло в сила още на 8 февруари. Само че решението стана факт на 9 февруари. Реших да подадем документите в ЦИК така, както са – с препис на съда, че той е взел решение да смени името. Истината е, че ние днес ще обжалваме пред ЦИК решението на ВАС и ще участваме на изборите като „Презареди България“, заяви категорично евродепутатът.

Според Бареков участието на неговата партия на тези избори не е задължително, той даже няма особено желание да участва, защото те няма да доведат до нищо. Много скоро, каза евродепутатът, хората ще осъзнаят, че докато са ги омайвали с предизборни обещания, пътищата са цъфнали, парите дори за бездомните кучета в София са откраднати и държавата е в безобразно състояние.
Ако ВАС отхвърли жалбата на Презареди България днес, той и хората от „Презареди България“ просто ще седнат отстрани и ще гледат цирка. Защото нямам теми с Борисов и Нинова, каза Бареков, държавността е в толкова трагично състояние, че се налага презареждане, а не повтаряне на стари формули.

„Ако не ни пуснат като „Презареди България“, значи съдебният капан е щракнал окончателно, ние няма да се явим на избори. Аз няма да ходя да се търгувам, да търся някакви места да правя коалиции с партии. Ние решихме да не правим никакви коалиции на тези избори, именно заради тяхната безпринципност. Аз самият съм решил да не се кандидатирам като водач на листи, защото в противен случай бих бил пряк участник в тези събития.“ – заяви Бареков

Хората гласуваха за такова презареждане с референдума на Слави, смята той.
„Подкрепям този референдум, защото това са искания, които ние издигнахме преди 3 години – мандатност, отзоваване на депутати, мажоритарност. Слушам, че ГЕРБ също предлагат неща, които ние предложихме преди 3 години – операция Чисти ръце, примерно“, допълни евродепутатът.

По въпроса със съдебната система и антикорупционните практики Бареков заяви, че се познава добре с г-жа Маковей, която е негова колежка от парламентарната група на консерваторите в ЕП. Факт е, че по нейно време в Румъния имаше силен антикорупционен закон и много политици, дори бивш министър-председател, са в затвора. Тук едва сега има обвинени министри, едва сега прокуратурата влиза в действие. Всъщност е просто, каза Николай Бареков, ние всички трябва да спазваме правила. Най-важното е – да не забогатяваме в политиката, да не сме на всяка цена в нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).