Бареков: Ние сме способни на всичко и в това е нашият чар

Кратка равносметка. Тримата гениални български поети и революционери Ботев, Левски и Вапцаров се изказват сурово и неласкаво за нашия народ и умират за него.
Народът прост, животът тежък, скучен…(Вапцаров).
Народът- роб безусловен( Ботев).
Народе???? Най-тежката присъда, някога произнесена… От Апостола.

Представете си някой авторитет, безспорен за вас, да произнесе името ви на предела на силите си с четири въпросителни накрая. Екзистенциална присъда.
Какво е народът днес? Малко над 6 милиона, останали в пределите. 2,5 милиона пенсионери. 1 милион деца. 1 милион цигани. Над 1 милион мюсюлмани. 2 милиона прости и функционално неграмотни. Поне милион с единия крак в чужбина. Милион гласоподаватели за Марешки, Симеонов, Сидеров и Каракачанов. Милион за Борисов, прост колкото най-простите. „Аз съм прост и вие сте прости“.
Нищо общо между простотията на Борисов и интелектуалната резигнация и страданието на Поетите.

Това е равносметката днес. Без илюзии, оправията вече е невъзможна. Пределът е минат. Византийските хронисти описват безпределната и немотивирана жестокост на българските царе не защото ни мразят, а защото се плашат от нея. Тук липсва християнски и морален предел. Дивостта на племето ни не знае граници. Ние очевидно сме способни на всичко. Нямаме нужда от Спасение и не можем да бъдем спасени. Това е нашата Съдба. Трябва днешните терзаещи се просто да я осмислим и приемем. Ние очевидно сме способни на всичко и в това е нашият чар.

Спасението на удавниците е в ръцете на самите удавници (Илф и Петров). Половината от нас не гласуват и техният глас отива точно за тези, които мразят. Замислете се върху тази проста математика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).