Бареков пред „Уикенд“: 2 години бях в ролята на жертвен агнец

Трябва ли да ви представяме Николай Бареков? Роден е на 16 октомври 1972 г. в Пловдив. По душа и професия е журналист, бизнесмен, радио и тв водещ, а от 2013 г. насам – политик /„По принуда – след като стана ясно, че с езика на медиите нищо не може да се промени”, както отбелязва той/.

Бил е председател на партия „България без цензура”, която вече принадлежи на миналото, защото евродепутатът има нов проект – „Презареди България”. Дните му минават между Брюксел, където работи – член е на Европейския парламент и на Изпълнителното бюро на групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП, и София – градът, в който се разхожда пеша по улиците.

Тези дни Бареков внесе поредния сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, касаещ далавери на олигарха Иво Прокопиев.

 

– Г-н Бареков, обвинявате Иво Прокопиев, че е основател на цяла Фабрика за фалшиви новини в България…

– Тя продължава да си работи с пълна пара, да бъде свързана с кръга „Капитал”, негови разклонения, плюс с г-н Иво Прокопиев. Владеят се различни финансови и информационни машинации, които държавата все още не е определила като престъпления, с изключение кражбата на ЕVN. Така се управляват определени медии, а вече и политиката, защото този кръг си създаде собствена партия – визирам „Да, България” на Христо Иванов, която сполучливо бе прекръстена на „Дай, България”. Тази партия бе регистрирана от съда точно за 1 минута. Моята нова партия – „Да презаредим България” чака вече повече от месец за решението на магистратите и още няма такова.

– Сезирахте главна прокуратура за големи данъчни нарушения. Какво се случва?

– Оказва се, че данъчните служби са си свършили работата през 2009-2012 г. и са осъдили фирма на Прокопиев да върне взетите чрез ДДС над 100 000 лева на българската държава. Като един класически дедесар, той прехвърля фирмата си не на монтански цигани, а на кипърска офшорка. Както се казва – държавата ще хване на босия цървулите. Това е класическа схема. Аз не виждам друг шанс за решението й, освен да сезирам главния прокурор на републиката. С цел да бъде избегнато събирането на съответните публични задължения, „борците за правосъдие” прехвърлят основната фирма, участник в данъчната измама, в офшорка. Изложените в сигнала факти и обстоятелства показват, че пладнешкият обир е извършен от момчета и момичета с бели якички, които гордо считат себе си за „соросоиди”. Поради тази причина въпросната организирана група е кръстена „Соросогниди”. И в тази схема са замесени винаги едни и същи лица – жената на г-н Прокопиев, брат му, секретарката му, дясната му ръка – Юрий, плюс бившия вече президент Росен Плевнелиев и неговата екс половинка Юлияна.

– Струва ми се, че тези 100 000 лева не са толкова важни. Мен например повече ме възмущава безобразния случай със силно замърсената почва край Меричилери, която докара куп болести на местните хора и повиши значително смъртността. Защо по този въпрос се мълчи?

– Кражбата на ДДС е сериозно престъпление не само в България, а в цял свят. Имаме доказателства за неправомерно прихванати 100 000 лева, а може би се касае за цяла поредица подобни „прихващания” – това трябва да установят компетентните органи.

Що се отнася за случая в Меричлери… Вижте, г-н Прокопиев си направи еко партия и я кръсти „Зелените”. Преди това обаче чрез своето предприятие „Каолин” зарази цели географски области. През 2009 г. фирмата получава разрешение за добив на варовик в община Меричлери. Начинът на добив на варовик обаче е такъв, че се разместват земни пластове и водата на целия град се замърсява с арсен. В резултат на взривовете във варовиковата кариера, питейната вода се смесва с арсен и всъщност почти цялото население на Меричлери се разболява от левкимия, която взема жертви. Местните почват да се спасяват, където намерят. Заселват се на други места или умират от рак. Следователно бизнесът на Прокопиев убива хора чрез онкологични заболявания. Не последва дори едно „извинявайте”. Цинично е след такава еко катастрофа да си направиш екологична партия. Тази зелена партия сега ще бъде коалиционен партньор на „Да, България”.

Преди врече подадох друг сигнал до главния прокурор за измама на кредиторите на  „Алфа финанс холдинг”. Тя държи акциите на „Каолин” и много пари на кредиторите. За да ги надхитрят, хората на Прокопиев прехвърлят акциите на „Алфа финанс холдинг” в две кипърски офшорки. Те от своя страна купуват акциите на „Каолин” и ги продават на немска фирма. По този начин въвличат в схемата си нищо не подозиращи немци, а те излизат на чисто. За това се обърнах за съдействие към германците.

– Очаквате ли възмездие? Питам за възмездие, защото в България няма осъдени богати хора. Нямам съмнения, че и Прокопиев в крайна сметка ще бъде пожален от съда, публична тайна са пристрастията на доста съдии към него и медиите му…

– Тези дни се навършват 167 години от рождението на Стефан Стамболов, смятам, че ние трябва да приемем нов закон – Закон за изтребление на разбойниците. На страната ни й трябват драстични законови мерки спрямо олигарсите и спрямо всички корумпирани български политици. Те задължително трябва да бъдат разследвани. Същото важи и за определени журналисти като водещите на сутрешните блокове в големите телевизии, за медийните империи като тази на Прокопиев, които с полуистини и слухове съсипват репутации, градени с десетилетия. Ако не се вземат такива мерки срещу корупцията в българското общество, ще имаме сериозни проблеми. Неслучайно хората вече отказват да гледат телевизия. Те не вярват на новините, защото усещат, че зад тях се крият нечии интереси, че са системно лъгани. Е, за какво да плащат кабел – за да слушат лъжи ли?

– Продължавате ли да получавате заплахи за живота си?

– Да, непрекъснато. Това, че животът ми минава между България и Брюксел, не ми помага да бъда спокоен, защитен, опазен. По улиците на София се движа пеша. Когато съм в родината си, няма смисъл да се пазя. Наясно съм кои са политическите ми врагове, защото се изправих и казах какво мисля преди време. Е, издържах проверката. Сега ми е интересно как ще се развие конкуренцията на предстоящите избори през март между моята партия и тази на г-н Прокопиев. Ние искаме пълна смяна на политическата система. Прокопиев и хората на Радан Кънев имат опорочени членове. За жалост аз съм песимист по отношение бъдещето на България, защото нашите политици бягат от желанието да се направи смяна на политическата система.. Смятам, че без мажоритарност на изборите, без отзоваването на депутати и без въвеждането на мандатност – нещата няма да се оправят.

– Цар или генерал , а може би нещо съвсем трето – какво е бъдещето пред България?

– Очаквам кризата у нас да се задълбочи. Това, което видяхте на изборите, е само върхът на айсберга. Не искам да определям една личност като основен виновник за кризата, защото няма да съм точен. Нито Иван Костов е най-голямото зло, нито Бойко Борисов носи вина. Виновен е целият политически елит, цялата система, която позволява. И ще ви кажа защо е така. Защото всяка новосъздадена партия се превръща в глутница, която обслужва личния интерес на своя главатар. Когато той падне от власт, глутницата се обръща срещу него и си търси следващия благодетел. И за това смятам, че политиката не трябва да е самоцел. Без чистка няма да се върви напред. И друго – трябва да се спре купуването на депутати. И ще ви дам пример, Прокопиев е от хората, които си купуват народни представители, създават медийна империя, налагат европейското говорене в България. Той е човекът с бялата якичка, които ние трябва да слушаме.

– Колко струва да си напазаруваш депутат?

– Колко струва един депутат, се видя в миналия парламент в лицето на г-жа Анна Баракова.

– Ама вие си я избрахте!

– Момент… Тя влезе в парламента с моята предишна партия, на квотен принцип, издигната от местната структура. Не съм се месил в избора й. Е, ден по-късно, след като се озова в парламента, тя се продаде на управляващите.

– Колко пари е получила?

– Ще ви кажа откровено – без пари го е направила. Системата го позволява.

– С какво смятате да презаредите България? И каква ще бъде съдбата на баджак журналистиката, както я определихте преди време?

– Баджак журналистиката заедно с баджак сделките отиват директно в затвора с доживотни присъди. Баджак журналистиката заслужава поне 20-30 години затвор, защото тя лъже народа, слагайки етикети на хора, като се оправдава, че така повеляват демокрацията и демократичния процес. Мястото на баджаците и на баджанаците е в затвора. Чистката трябва да започне с журналистите, политическия елит и висшата бюрокрация. Медиите задължително трябва да бъдат изчистени от търговските влияния, пак ще дам пример – г-н Прокопиев.

– Добре, де, давате го постоянно за пример, но рожба на кого е той? Откъде се пръкна Иво Прокопиев? Спомням си, че пред 90-те години беше обикновен репортер във вестник, сега го сочат за един от големите олигарси, с бизнес за стотици милиони…

– Най-елементарният отговор е да кажа – на Държавна сигурност и на Иван Костов. Но този отговор би уронил ДС, защото цялата рода на господина работи там. Ще отговаря така – Пропокиев е рожба на БКП и на Тодор Живков, защото родата му са били слуги на Бившия Първи.

– Е, хайде сега, той минава за десен човек…

– Разсмивате ме. Баща му е бил началник на ловната станция на Тодор Живков, лично е сервирал на Тато – какъв десен човек може да е това?! И още – модерното дясно – независимо дали е било Иван Костов или Бойко Борисов – те винаги са бабували на Прокопиев като бизнесмен. И ето – той буквално им се качи на главите, създавайки своя политическа партия, сякаш подигравайки се и на двамата – все едно е нива над тях, богат човек, милиардер, който може да си купи цялото Народно събрание и цялото правителство.

– А може ли да направи революция?

– Може, но тя ще бъде като ленинската революция  – цялата власт ще отиде в ръцете на съветите, т.е на един човек. Разликата между Прокопиев, Христо Иванов, „Протестна мрежа” и старите болшевики е нула. Те са едно и също нещо – хора, които не разбират от демокрация, защото не са демократи по душа, това са провинциалисти.

– Вие ли го казвате?

– Използвам думата, защото аз 20 години съм живял в Пловдив и още толкова в центъра на София. Уважавам провинциалистите, но тези специално са дошли от дълбоката провинция и подменили дневния ред на страната.

– Как живеете в Брюксел?

– Живея скромно. В момента не вземам заплата, защото г-н Прокопиев ме осъди за това, че съм го нарекъл „фалирал олигарх”. Цялата ми заплата отива в неговия джоб, но се справям някак си с несгодите на живота. През последните 2 години бях подложен на огромна атака, опитаха се да ме смажат. Но се надявам, че истината ще възтържествува. Ще се разбере, че бях използван за жертвен агнец. Олигархията и политическата мафия ме смаза – това е горчивата истина.

 

Интервю на Дани Златанчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).