Бареков: ЦИК за пореден път погази закона!

След като внимателно се запознах с последните „подобрения“ на Изборния кодекс виждам, че ЦИК днес не е имала никакво законно право да тегли „Движение Презареди България“ в жребия за бюлетината. Ако администраторите от комисията се оправдават с липсата на информация, срамно е, че в електронния 21 век ЦИК няма информация какво се случва в подчинените им РИК, с които са свързани по интернет.
Припомням стария принцип в римското право, че глупостта и незнанието не служат за оправдание
Това заяви днес във своя фейсбук профил Николай Бареков. Вижте останалата част от коментара:

Дилемата е следната: или ми дават срок за регистриране на кандидатски листи, или понасят санкция от висшестоящ орган, обявяват жребия за недействителен и провеждат нов такъв.

ИЗБОРЕН КОДЕКС
Жребий за определяне на номер в бюлетината

Чл. 262. (1) Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2.

(2) Номерата на инициативните комитети следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от районната избирателна комисия.

(3) В бюлетината не се изписва номерът на и не се оставя празен ред за партия или коалиция, която не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район.

(4) Партиите и коалициите, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината. На инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи, не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).