Всички политици и журналисти – на детектор на лъжата

200 депутати сега си докарваха втора заплата от обществени поръчки

 

– Г-н Бареков, предлагате детектор на лъжата като мярка за борба с корупцията. За какви длъжности, при какви обстоятелства и на какъв период?

– За всички – народни представители, министри, министър-председател, при встъпване в длъжност. Отнася се и за бюрокрацията, чиновничеството, съдебната система – прокуратурата, съдиите. И след това на 6 месеца или на 1 г. Мисля, че не е обидно за никого. Тази практика съществува в цяла Америка. Да важи и за журналистите. Когато в една кампания някой откаже да признае политическа пристрастност и не декларира конфликт на интереси, мини през такъв детектор, за да знае обществото дали наистина един журналист говори от чиста съвест, или подменя своето мнение. Смятам, че е добре всички водещи журналисти в България да минат на детектор на лъжата. Дори да им го направят самите медии, за да знаят колко са им лоялни те и на самите тях. Предлагам това да стане закон, когато става въпрос за политически кампании. Но и да не мине такъв закон, техните работодатели могат вътрешно да си го направят.

– Така. И какво да питат депутата и премиера на детектора?

– Питат „Лобираш ли незаконно?“, „Участваш ли в обществени поръчки?“ Аз мога да ви кажа, че последното Народно събрание, което беше според повечето хора най-ниската точка в развитието на българския парламентаризъм, около пет шести от депутатите се занимаваха активно с обществени поръчки. Или лобираха в тях, или под някаква форма изкарваха допълнителни доходи. И това беше един от елегантните начини мнозинството да поддържа в парламента голяма група депутати, които да го подкрепят.

– Откъде знаете това, което твърдите?

– Аз имам много информация, Кристина. Може и да нямам депутати, но имам много информация. Особено в санирането, особено в пътното строителство. Масово депутатите се занимаваха с това. Средно един депутат оперираше с поръчки от 2-3 милиона лева. Обикновено в своя избирателен район. Или той прави пътищата там – второкласната пътна мрежа, или му дават управляващите да санира два блока да кажем в Северозападна България или в Пловдивско, и депутатът по този начин се издържа. Или го прави негова фирма, или прибира комисионата от някоя, обикновено циганска фирма от Северозападна България, и „циганите“ санират блоковете на хората.

– От логиката ви излиза, че като се сложат на детектор всички депутати, Народното събрание ще оголее… Ще настаня папрламентарна криза.

– Като оголее, ще дойдат други хора. Никой не е незаменим. Ето, аз искам да знаят хората, че само професията журналист е вечна. Само професията инженер е вечна. Само професията космонавт е вечна. Не може политикът да е вечен. Той трябва да стои два мандата. Ако се провали по-рано на детектора на лъжата, да си тръгва по-рано.

– На форума за борба с корупцията, който организирахте в петък и на който дойде знаковият бивш сръбски премиер Зоран Живкович, представихте образно щетите от нея като една хидра, която от началото на прехода е лапнала 70 милиарда лева. Как го остойностихте?

– В залата беше ректорът на университета, който се занимава с национална сигурност (проф. Стоян Денчев), беше дългогодишният зам. градски прокурор на София (Роман Василев), бивш министър-председател (Ренета Инджова). Тези хора дори не опонираха на цифрите, които съобщих. А аз съобщавам един гол факт, който се знае от много българи, просто той не беше осмислен до момента като мащаб. Около 70 милиарда лева са загубите на българската икономика от дейността на политиците през последните 27 г. преход.

– И вие смятате, че част от щетата може да се възстанови, като се развалят концесиите?

– Няколко примера давам. Единият е с концесиите, вторият – с приватизацията, която може да се разследва, третият – с липсите, които настъпват непрекъснато в здравната каса, там много пари се крадат. Трябва да бъдат запушени обществените поръчки. През тях изтича страшно много обществен ресурс. Неслучайно сега два типа европейски фонда вече са пред спиране. Когато ти запушиш теча от тези фондове, лека-полека започваш да капитализираш някакви средства допълнително. И разбира се, прословутата афера „КТБ“. Няма да спра да задавам въпроса къде изчезнаха тези 6 милиарда, и да призовавам този, който единствен знае целия отговор – г-н Василев, да бъда така добър тук да излезе пред вас, да излезе пред прокуратурата, и да започне да дава конкретните факти. Въпросните факти е да се получи някакво възмездие. Много хора понесоха морални щети. Много политически проекти се пръкват с парите на г-н Василев, с парите от сивата икономика. Ясно е, че г-н Прокопиев е дал пари в новия проект на Христо Иванов, ясно е, че Татяна Дончева и „Движение 21“ са финансирани през „Петрол“, който беше откраднат от КТБ. Това няма как да стане без съгласието на г-н Василев. Това са такива неща, които трябва да бъдат изваждани и да се коментират вече в обществото и дори да стигнат най-накрая в прокуратурата. Защо ключови български политици, които също имаха тесни връзки с тази банка, не са привиквани и не дават обяснения?

– Вие нападате всички. С кого отивате на избори?

– Аз съм различен. Аз съм различният политик със сигурност. Неслучайно ние излизаме без никакви социално-икономически обещания.

– Е, айфон за всеки ученик малко ли е? Заменихте с епъл седмица обещаваните на предишните избори таблети…

– Седмица, и то плюс. Вижте, другото ни го взеха партиите. Ние излязохме с тази социално-икономическа програма, която днес представят реформатори, АБВ, патриоти и БСП. Факт е, че ГЕРБ излизат с най-минималистичната и реалистична програма. Всички останали прекалиха. Те взеха моите неща, които ние записахме в програмата, и ги префасонираха по 4. Чувам вече за пенсии от 700 лева. Това трябва да се спре.

– Това го обещава „Нова република“ на Радан Кънев.

– Ама той е несериозен. За Радан гласуват предимно реститутите, на които въобще не им трябват тези пенсии от 700 лева. Кого лъже Радан?

– Бях останала с впечатление, че имате някакви допирни точки преди няколко месеца…

– Аз много исках да работим в един екип. Много исках. Подадох ръка и към Радан, и към новите формации. Да ви кажа, прояви се някакъв интерес, имаше някакви предварителни разговори, и изведнъж явно някой ги дръпна за пешовете. Както ви казах веднъж, аз имам чувството, че вместо с Радан и с Христо Иванов, аз най-добре да сядам да преговарям с Иво Прокопиев. Явно това е човекът, който зад тях взема решенията. Или с г-н Костов. Има 5 центристко-десни партии на тези избори. Реално някой построи този модел и всички ще платим цената накрая.

– Затова ви обвиняват всичките пет, че реално се борите за единия процент и за едната субсидия.

– Много лесно мога да ви отговоря. Според мен в следващия парламент субсидията за партиите трябва незабавно да бъде драстично намалена.

– 1 лев на глас?

– Дали ще бъде 1, 3, 4 или 5 лева, парите ще станат доста по-малко. И особено малките партии не могат да злоупотребяват с тях. Една малка партия много лесно си харчи парите – като платиш 3-4 заплати и 2 наема, парите са заминали. Аз предлагам нещо друго – да няма никакви субсидии за партии и ЦИК да поеме инициативата на проектен принцип да финансира живота на една партия. Да плаща конгресите – проектно, да плаща по един-два офиса. Една партия няма нужда от повече. Ние не получихме офис от държавата, макар че искахме десетки пъти от областния управител. Даваха ни се кокошарници. За сметка на това ние си направихме 1-2 малки офиса. Сега предстои да си отворим такъв в Нови Искър, в частна сграда, за който ще платим наем от 150-200 лв.

– Как си представяте операция „Чисти ръце“, която настоявате да се проведе в България и да се казва „Левски“?

– Като в Сърбия, както сега разказа пред вас Зоран Живкович. Там е продължила 37 дни.

– Влизат и вадят всички от домете по пижами.

– Точно така. Вадят политиците по пижами, журналистите, ако трябва, по пижами. Проверяват ни, разследват ни. Ето, аз съм разследван за 10 г. Нека още един път ме разследват. В тази държава са разследвани 5-6 политици, които взаимно се разследваха. Орешарски разследва Борисов, Борисов разследва Орешарски, мен ме разследваха и Орешарски, и Борисов. Да ни боли. Не може цялата държава да я боли, а само трима политици да излиза, че сме разследвани. За пръв път сега се разследват министри. Евала на Цацаров, че тръгна с тези обвинителни актове. Обаче за това време минаха около 100 министри. Имахме 3 служебни правителства и 3 редовни, а имаме само 5 министъра с обвинения. Ами останалите министри и депутати? Депутатът е анонимен. А са много интересни Борисов, Бареков и Делян Пеевски, защото са известни.

Един политик трябва да бъде подложен на тежък медиен геноцид, дори, ако щете, от страна на институциите. Той затова е станал политик – за да може да работи под преса. Ако ти не можеш да вземаш правилните решения под натиска на обществото, на улицата, на лобистите, ти не ставаш за политик.

Всички затлачени дела да се форсират и да се даде лимит от 6 месеца за всяка инстанция. До 18 месеца съдът да е решил. Ако върнат сега Василев, през 2019 г. ще знаем цялата истина за банката и той или ще бъде свободен българин, или ще е с присъда в затвора. Другото е агония, която продължава с десетилетия.

Продължавам да искам оставките на Лозан Панов и на Калоян Топалов. Всички градски съдии трябва да бъдат избрани директно от народа. Слави Трифонов допусна голяма грешка, когато оттегли от референдума си този въпрос. Ние му бяхме дали тези въпроси.

Каква е разликата между футболните съдии и съдиите в СГС? Много проста. Първите са на стадиона и всеки им вика „п…….“, а софийски съдия ти не можеш да видиш на живо. Обикалях 2 дни съдебната палата да търся Калоян Топалов, намерих му кабинета, но той не беше там. А съдията, който гледаше нашето дело, беше излязъл някъде в провинцията. Сега тези съдии не носят отговорност. Операция „Левски“ е за носене на отговорност.

– Откъде ще се кандидатирате за депутат?

– Вече съм избиран веднъж за народен представител от Пловдив и Варна. Обмислям да се кандидатирам в тези райони, но също така обмислям да дам решителна битка на статуквото в лицето на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. След като Светльо Витков може да си го позволи и Волен Сидеров, аз мисля, че разполагам с доста добър капацитет да вляза в такава битка.

Имаме прекрасни кандидати. Ще кажа две имена, които ще са на челни места в София – Димитър Стоянов, внука на Радой Ралин, един от основателите на „Атака“, и адвокат Десислава Манолкова, която спечели делото във ВАС за регистрацията ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).