Георги Балабанов: “Презареди България” ще бъде центристка партия

 – Г-н Балабанов, днес влизате в голямата политика, ставате заместник на популярния Николай Бареков. Очевидно се чувствате подготвен. С какво се занимавате?

– На 38 г. съм, родом от Котел, израснал в Сливен. Дълги години съм се занимавал с бизнес – бях изпълнителен директор на една от големите мултинационални компании в България. От 4 г. съм в политиката, от 2 години – в Европейския парламент. – Вие сте сътрудник на Бареков? – В момента съм политически съветник в групата на Европейските консерватори и реформисти, в чието ръководство е г-н Бареков. Той е член на изпълнителното бюро на групата, което е изключително престижно. На практика той формира позицията и решенията на цялата група на Европейските консерватори и реформисти, а аз съм политически съветник към тази група.

– Кое ви дава основание за оптимизъм, че вие ще успеете да разбиете статуквото и да обърнете системата, което е лайтмотивът на новата партия?

– Както вече стана ясно в основата на нашия нов политически проект поставяме победата над корупцията и рестартирането на политическата система. България има осезаема необходимост от презареждане, тъй като управниците в последните 10 години, от които 8 начело на държавата беше Бойко Борисов, деморализираха и опропастиха системата. Днес институциите не работят в техен интерес, а напротив – биват използани от шепа политици за незаконно усвояване на парите на обикновения данъкоплатец. Основание за успех ни дава, от една страна ясната и категорична позиция на гласувалите над 3 млн. граждани за рефендума през есента.

Хората искат промяна и ще я постигнат, а ние сме решени да работим в техен интерес. Документът “Малка харта”, който днес беше приет с пълно мнозинство, ще бъде основополащ за новата ни формация. В него сме заложили основните идеи и принципи, които изповядва “Презареди България” – изчистване и презареждане на бъгнатата политическа система, съдебна реформа, създаване на антикорупционен орган, защита правата на гражданите и малкия бизнес, намаляване на необразованите до нула и рестарт на медийната среда.

Това са идеи, които проектът ни наследява от своя родител – ББЦ, но за съжаление, това име беше опропастено от парламентарната група, която излъчихме в 43-ото НС. – Изгубихте я. Остана ви само един депутат. – Да, прецедент в българската политическа история, на който нито една институция не обърна внимание. Една парламентарна група беше накупена от един човек с цел ликвидиране на опозицията и налагане на абсолютна цензура. – Какъв е механизмът, по който ще се подсигурявате срещу предатели оттук насетне? – Вътрешен ефикасен механизъм е трудно да бъде изграден. Всичките 15 депутати, влезнали с гласовете на ББЦ, първоначално се кълняха в идеите и принципите ни, но виждате какво се случи. Аз също съм го правил, но до ден днешен не съм им изневерил. Но те не изпълниха своята мисия – да бъдат коректив на това управление, те предадоха хората, които им вярваха. Ето защо ние сме за въвеждането на мажоритарна система и за предоставяне възможност на избирателите да могат да отзовават депутатите в подобни случаи. – И все пак как ще извършвате вътрешния подбор?

– Кандидатите на “Презареди България” ще бъдат хората, на които местните структури вярват. След като бъдат излъчени номинациите на хората по места, те ще бъдат изслушвани от членовете на Националния съвет и на Изпълнителния съвет. Решенията ще бъдат взимани колективно, а не еднолично, както г-н Борисов управлява държавата в последните 8 г. Това е модел, който напълно трябва да бъде разрушен. – А учредителите как бяха подбрани?

– Учредителите бяха подбрани много лесно. Това са хората, които останаха с нас въпреки репресиите, които са учредители на ББЦ, сред тях съм и аз. Това са хора, които са минали всички избори досега, които са доказали лоялността си. Те представляват една малка част от желаещите да участват в учредяването на новия проект. Просто времето не позволи, но въпреки изключително трудните метеорологични и пътни условия, благодарение на “работещите” ни институции, както виждате, залата е пълна, дори се наложи хората да стоят прави повече от 2 часа, и то при тези температури, дори тук в залата е много студено, но очевидно заради каузата нашите членове и симпатизанти са готови на саможертва.

– Как точно ще се изписва новото ви име?

– Предстои да фиксираме окончателно името. Първоначалната идея беше да е “България: Презареждане”, като имаше предложение окончателното име да бъде “Презареди България”. Уточнихме се да имаме продължение на настоящия конгрес през февруари, на който ще бъдат доуточнени детайлите. Но като фаворит определено се очертава “Презареди България”, лично на мен също най-много ми допада. България има нужда от презареждане. Над 200 000 души са гласувалите в интернет за име на партия, и то в рамките само на седмица. Огромен интерес, който, признавам си, не очаквахме. Това показва, че гражданите са пълни с идеи, но никой не им дава поле за изява. Ние този път залагаме основно на тях – не само при създаването на името, но и при изграждането на идеологическата политическа рамка на нашия проект. Гражданите искат гласът им да бъде чут, да упражняват конституционните си права, без да им бъде налагана цензура.

– Кои са потенциалните ви партньори? Вие вдясно от центъра ли сте, в центъра ли сте, или поливалентни? –

Ние не разделяме политиката на леви и десни предвид тежката политическа ситуация както в България, така и в Европа. Както знаете, има тежка криза на елитите, проблеми с вътрешни съпротиви и на тежко националистически движения, които в момента… – … са във възход. – Да. В момента са яхнали проблема с бежанците и с трайно настанилите се чуждоезични народи. Но това не е патриотизъм. Вижте Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Тези хора нажежават обществения градус с цел трупане на личностни дивиденти. Всеки ден слушаме как пенсии увеличават, мигрантите пропъждат, казармата връщат. Три години вече са във властта, да сте видели реални действия? Аз смятам, че политиката, която водим, не трябва да бъде нито дясна, нито лява, а центристка. Защото всички думи и идеологии биха били напразни, ако хората продължават да живеят бедно – да не могат да се грижат за децата си, да не могат да ги образоват и отгледат. Така че определено продължаваме да се вслушваме в хората, повече да слушаме – по-малко да говорим, да позволим на всеки да участва по някакъв начин в написването на програмата.

Призоваваме хората да алармират за случаи на корупция, измами и незаконни далавери, за сучаи на рекет по отношение на малкия бизнес и като цяло за всякакви случаи, погазващи законите на Република България. Точно поради тази причина се опитваме да бъдем повече в социалните мрежи, там сред хората. Г-н Бареков скоро си направи личен профил във фейсбук и на ден получава стотици съобщения и коментари. Основно хората споделят, че са омерзени от политическия елит, който ги разграбва години наред. Аз, макар да живея в Брюксел, не съм изгубил контакт с гражданите.

В постоенен диалог съм с българите у нас, аз също получавам непрестанни оплаквания. Децата си отглеждам в България и искам един ден да знам, че ще могат в родината си да получат добро образование и добра работа, че ще живеят спокоен живот. Надежда имам, енергия също така и ще работя за по-доброто бъдеще на всички нас. CV на Георги Балабанов Роден на 3 юли 1978 г. в Котел В Сливен живее до 5-годишен, след това семейството се мести в Елена заради професионалните ангажименти на родителите. Брат е на известния актьор Ненчо Балабанов Завършва електротехникума в Сливен, агробизнес в УНСС и магистратура по финанси в Свищов Дълги години е управител на „Миролио“ В политиката е от 4 г., от 2 г. е в Европейския парламент Семеен, с три деца

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).