Георги Балабанов: Радан е опозиционер откакто корабът потъва

Зам.-председател на „Презареди България“ – новата формация на Бареков, роден на 3 юли 1978 г. в Котел.  Завършва електротехникума в Сливен, агробизнес в УНСС и магистратура по финанси в Свищов. Дълги години е изпълнителен директор на една от големите мултинационални компании в България. В политиката е от 4 г., от 2 г. е политически съветник от Групата на ЕКР в Европейския парламент. Семеен, с три деца.

–     Господин Балабанов, какви са амбициите на новия проект на Николай Бареков „Презареди България”, на когото вие станахте заместник-председател? Ще се явите ли на предстоящите избори?
–     Смятам, че трябва да участваме на изборите, защото в противен случай рискуваме да излъчим парламент, в който отново да няма партия, която да е срещу статуквото. Нашата парламентарна група, която трябваше да играе тази роля в 43-ото Народно събрание, бе атакувана и брутално унищожена.
Имаме информация, че депутатите са били финансово стимулирани да напуснат „България без цензура”, което говори за ниския морал на тези хора. Тепърва ще уточняваме конкретно под каква форма ще се явим на предсрочните избори. Едно обаче е сигурно – няма как да работим с партиите от статуквото, които са основните учасници в корупционните схеми
–     Каква е гаранцията, че отново няма да вкарате в парламента хора, които впоследствие да обслужват управляващите?
–     Ще селектираме изключително внимателно хората, които ще включим в листите – не можем да си позволим за втори път  нашите избиратели да бъдат излъгани! Очакваме изцяло нови лица с доказана експертиза и висок морал. Във фейсбук страницата на „Презареди България“ приемаме кандидатурите за членство на всички читави българи от страната и чужбина. Такива, които са участвали във властта и разграбването на България през последните 25 години, нямат място в нашата формация. Няма да приемаме и политици, които скачат от партия в партия. Хората, които бъдат номинирани за кандидат-депутати от структурите, ще минават на изслушване пред Националния съвет и на гласуване в интернет, както направихме с името на партията, нека народът прецени кой е най-достоен.
–     На изборите ще се яви и новият проект на Христо Иванов, вероятно в коалиция с ДСБ. Очаква се и партия на Веселин Марешки. Какво е мненито ви за тях?
–     Смятам, че и трите проекта са обречени. Политическият им живот ще бъде много кратък и незначителен. Няма как Веселин Марешки да претендира да е антистатукво играч и в същото време да получава чадър от сегашната власт.
Радан Кънев подкрепяше мнозинството и излезе в опозиция чак когато видя, че корабът потъва. Това морално ли е? Христо Иванов пък е доказано близък с олигарха Прокопиев. Какво бъдеще могат да имат такива формации?
–     Как ще коментирате процесите в Реформаторския блок – вие бяхте част от партията на Кунева?
–     Аз бях един от основателите на „България на гражданите” и всъщност това беше началото на моята политическа кариера. Създадох структурите на движението в област Сливен, но само няколко месеца по-късно се разочаровах от действията на ръководството и напуснах формацията. За водачи на листи бяха спуснати парашутисти, а първоначалната идея беше хората по места да излъчват своите кандидати. Това създаде огромно напрежение в партията и логично ДБГ тогава не успя да влезе в парламента.
Реформаторският блок демонстрира шизофренно поведение. Провалът на кабинета „Борисов 2” до голяма степен се дължи на техните министри. Сега се опитват да се оправдават, но не мисля, че ще им се получи.
–     Говори се, че Кунева търси подкрепа в Брюксел за еврокомисар.
–     И аз чух за такива сондажи, но не вярвам Кунева да стане еврокомисар. Тя няма необходимия авторитет за поста.  Въобще доверието и уважението към повечето българи, които работят в Европарламента и Еврокомисията, са сериозно разклатени. Ние нямаме обща национална политика, която да защитаваме, независимо от коя партия сме излъчени. Затова ми става смешно, когато у нас се говори какво сериозно лоби имала Кунева в Брюксел – това са глупости. В Брюксел уважат чисти и неподкупни хора като г-н Бареков, а не компрометирани бюрократи като Кунева, които скачат от партия в партия и от пост на пост.
–     Как се възприема в Брюксел изборът на Румен Радев за президент?
–     В началото на кампанията имаше разнопосочни нагласи, понеже се тиражираха информации, че България е на път да избере човек на Кремъл за държавен глава. Като минаха изборите и спря черният пиар, колегите в Европарламента рязко промениха мнението си, четейки това, което Радев реално казва. Убеден съм, че ще бъде приет еднакво добре както от партньорите ни в НАТО, така и от администрацията в Брюксел и Москва.

Ние също го подкрепихме, защото считаме, че президентът трябва да е надпартиен и да обединява нацията. Да води балансирана политика, която е в интерес на България.
–     Външната политика на България в разрез ли е с интересите на ЕС?
–     Конкретно по отношение на бежанците и позицията спрямо Турция интересите на България се разминават с тези на Меркел и Европейската народна партия (ЕНП).
Те нямат достоверна информация за положението у нас. Ръководят се единствено от това, че географски се намираме между Турция и Европа. Въпреки това нашето правителство възприе и наложи политиката на Меркел и ЕНП…
–     Навършиха се 10 години от влизането ни в ЕС. Защо продължаваме да сме най-бедната страна в Алианса и с най-високо ниво на корупция?
–     Трябваше да влезем по-агресивно в европейското семейство и да отстояваме националните си интереси така, че хората действително да почувстват членството в ЕС. Вместо това парите, които идват от фондовете, потъват при определени фирми и олигарси.

Те нямат интерес нещата да се променят, да има реална борба с корупцията и съдебна реформа. Политическите партии от статуквото, които народът избира, също. Ако продължаваме така, ще затъваме все повече и евроскептицизмът логично ще расте. Трябва ни работеща съдебна система, в която да няма политическа намеса.
–     С идеята за борба с корупцията и съдебна реформа се създава и партията на Христо Иванов.
–     Когато Христо Иванов предложи проект за съдебна реформа, управляващите имаха стабилно мнозинство и Реформаторският блок беше все още единен. Гласуването обаче не мина – защо? Ами защото това беше една игра, но със слаби актьори. Никой не е искал да се прави реформа, а пиар. Смятам, че Христо Иванов направи всичко за рейтинг. И сега се опитва да пробие в политиката със същите тези…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).