Николай Бареков: До 3 г. излизам от политиката, но преди това правя революция

 – Хората минават през лавини, за да стигнат до вас, г-н Бареков. Това чух току-що на учредителния ви конгрес. Сега ви чакам половин час да се снимат с вас. Чувствате ли се звезда? – Може би хората са се затъжили за мен и за доброто старо време. Днес метеорологичните условия са много тежки. Сутринта бус с 30 симпатизанти беше затрупан от лавина в Монтанско.

Половината конгрес не успя да дойде, но пак се събраха близо 300 човека. Не успя да дойде и г-н Зоран Живкович (бившият сръбски премиер – б.а.), който попадна в тежка катастрофа край Ниш. Слава Богу, всички са здрави. Нашите делегати днес гласуваха единодушно 20 хил. лв., които останаха от партийната ни субсидия за последното тримесечие, да бъдат дарени на пострадалите в Хитрино и Мизия.

С този транш единствено си направихме конгреса, всичко друго ще отпуснем на хората. Наши членове и симпатизанти ще им занесат лично парите на място. – Избрахте деня на Йоан Кръстител, за да се прекръстите от ББЦ на “Презареди България”. Търсите символика? След Дева Мария св. Йоан Кръстител (или Предтеча) е най-извисеният от земните хора. – Има символика. За мен човек се ражда два пъти, като вторият път, е когато си избере религия.

Случаят с Христос, кръстен от св. Йоан, е уникален – само при Него е три пъти, защото Той се ражда и след като възкръсва. – “Презареди България” се казвате вече. Не е ли много амбициозно? – Много е амбициозно. Но в политиката трябва да си само, ако имаш амбициозни планове. Защо се провалиха много партии? Защото искаха да бъдат патерици на статуквото. Тази година умряха няколко партии и движения просто защото тяхната цел се оказа да се присламчат до големия (ГЕРБ). – Кои са тези? – Всички депутати, които аз вкарах в парламента, са политически трупове. Партията на г-н Първанов приключи. РБ приключи. Всички те направиха една фундаментална грешка – създадоха се в името на промяна, след което станаха обслужващ персонал на статуквото.

В случая е ГЕРБ, но и БСП да е – все тая. – А вие какво правите? – Ние се опитваме да имаме амбициозни цели – борбата с корупцията и с бедността, и след като ги изпълним, ще спрем да съществуваме. Те са в абсолютна симбиоза – когато има корумпиран елит, има и беден народ. Системата е сгрешена, трябва да се рестартира. Мерките са ясни – посочили сме ги в програмата си, т.нар. “Малка харта”. Мажоритарност, мандатност, пресичане на корупцията и на своеволията на политиците. Колкото и да е хубав един политик, той се развращава от властта.

Така че властта трябва да бъде заобиколена с възпиращи фактори. Това е моето основно послание – за мен политиката не е на всяка цена Аз искам моят престой в политиката да бъде много кратък, да се надяваме – и успешен. – Колко да е? – До момента съм в политиката 2 г. До 2-3 г. се надявам да изляза от нея. – И как ще влезете в парламента?

Нали сте реалист и знаете, че сами нямате шанс? С кого? Нали сте десни? – Ние сме по-скоро център – център-дясно. – Или сте като Христо Иванов – нито леви, нито десни? – Много от основателите при Христо Иванов са работили при мен на заплата. Те са били или журналисти, или блогъри. Бих работил с тях. Бих се видял с хора като Иванов. Не храня лоши чувства, че той ме даде на прокуратурата и изпълни поръчка. Напротив – той ми направи услуга. Доказа се вече, че съм чист. Не мога да кажа, че не съм ляв, нито десен, но мога да кажа, че между долу и горе избирам горе. Долу са бедните и нещастните народи, а горе – богатите и щастливите. Виждам какво е да си датчанин и виждам въпреки тази криза какво е да си белгиец или французин. Важно е да направим така, че да съберем читави политици в следващия парламент. В проекта на Христо Иванов има читави хора, но не смятам, че проектът му е заченат по читав начин. Когато зад една партия стои човек като Иво Прокопиев, наднича Иван Костов – единият очевидно е олигарх, другият разпродаде имущество за 20 милиарда. Въпреки че Христо Иванов изпълни много мръсна поръчка – даде ме на прокуратурата, аз и моето семейство бяхме съсипани. Тази поръчка обслужи ГЕРБ и хората, които разрушиха КТБ и имаха най-голяма полза да се вдига пушилка. Призовавам Василев да се връща от Белград, да не си играе на Том и Джери. – Вашият приятел Живкович в качеството му на сръбски депутат внесе такива питания до властите в Белград. – Да, той щеше да го каже и тук днес. Василев да дойде и да отговори къде изчезнаха тези милиарди от КТБ. Те изчезнаха някъде. Нито са в моя джоб, нито са във вашия, като гледам. Борисов не направи нищо, за да ги върне. – Но пък събра 2 млрд. от данъчни приходи. – Доказах с цифри, че 2-та милиарда от данъчни приходи са щавене на малкия бизнес. Едрият бизнес в България не плаща данъци. Да ви кажа как става. Имат бизнес за милиарди, но се изкарват винаги малко на загуба.

А малкият, който има кръчма или магазинче и изкарва по 2000-3000 лв. на месец да си храни семейството, все е на печалба и все плаща корпоративен данък, налог, акциз. – Защо тогава от Брюксел все хвалят финансовите резултати на Борисов? Нямат ли реална представа? – Имат, но те гледат само бюджетния дефицит. И понеже формално от сметките на Борисов излиза, че бюджетен дефицит няма, хвалят. А то няма, защото го плаща най-бедният човек. Г-н Борисов получава похвали, че държи народа си гладен. Но Брюксел се държи дипломатично с всички. Те дори, изпъждайки г-жа Кристалина Георгиева, която беше натирена от ЕК, го направиха елегантно. – Издействаха ѝ високия пост в СБ, за да си ходи? – Г-жа Георгиева се провали като еврокомисар по финансите. Публична тайна е в ЕП още в самото начало. Недиалогичност, прекалени командировки, които тя си пишеше наляво и надясно, и 1 г. си правеше пиар за ООН. И накрая тя просто беше помолена от г-н Юнкер да напусне сцената – Предполагам, че ще работите със Слави Трифонов.

Съвпадат доста от точките ви. – Първо, да кажа, че точката за пряк избор на районни съдии и прокурори е наша. Но Слави я взе в своя референдум и тя беше суспендирана от КС. Добре е със Слави да поработим тази точка да се върне в дневния ред. Защото ЕК каза на българските управляващи, че не трябва да има вмешателство на политиците в съдебната система. Когато имаме пряк избор на градски и на районни съдии и прокурори, които хората си ги познават, ще имаме доста по-добра правосъдна система. – Ще има ли обаче мнозинство за промяна в конституцията? – Политиците само говорят за Велико НС, но няма да си отрежат клона, на който седят – най-хубавия клон, с най-многото плодове. Подкрепям Слави за мажоритарните избори, имам и повод – в случая мога да говоря като егоист: Ако моите 15 депутати бяха избрани мажоритарно, те нямаше да ни продадат.

Нека пък Слави да ни подкрепи за въвеждането на мандатност за премиера, за депутатите и за министрите. Не може да станеш президент с по-малко от 2 млн. гласа и въпреки всичко президентът има ограчение до 2 мандата. А премиер може да станеш с 20 000 гласа, стига да те изберат в НС, и да искаш да стоиш вечно. Ами не става. Вие, журналистите, най-добре знаете. И аз съм бил част от вашето ято. Нека в конституцията се фиксира и броят на министрите. Борисов, за да угоди на Лукарски, на Кунева, на тоя, на оня, създаде 30 министерства. Преувеличавам малко. – На туризма лошо ли е, че направи министерство? – Ами лошо е. Г-жа Ангелкова не е свършила нищо. – Е, как? Върна руските туристи. – Няма такова нещо. Руснаците си дойдоха сами, защото Турция пламна. Всяко следващо правителство е рекордьор и по зам.-министри. “Борисов 2” надмина “Борисов 1”. Следващият министър-председател, не зная как ще се казва, ще победи “Борисов 2” – ще има още повече зам.-министри, ще вкара още повече партии в управлението. А когато пише в конституцията, че министрите са 10 или 8, според мен трябва да са 8, ще се носи отговорност. – Съжалявате ли, че напуснахте журналистическото ни ято – метафората, която току-що използвахте пред мен? – Съжалявам. Най-голямата ми грешка.

Сега щях да съм при вас, на първия ред, с микрофон в ръка. Да се забавлявам, да ми е интересно, да вдигам рейтинга, да ми се чете сайтът, вестникът или да ми се гледа телевизията. А в момента съм от категорията “в блатото”. Ние, политиците, всички се набутахме в тинята. Няма политик, който да не е там. – Значи Слави добре прави, че не скача от телевизията в политиката? – Според мен той или ще опита да прави някаква партия, в която пряко няма да участва, или въобще няма да влезе в политиката. И аз лично бих му споменал да запази разсъдъка си и да не се изкушава да влиза в политиката. Той сега си е силен, хората му вярват – 2,5 милиона гласуваха за него. Да гледа да не ги излъже, защото никой не е застраховал Слави, че няма да мине по грешния път – да вкара една група депутати в парламента и те на другия ден да се откажат от него. – Правилно ли разбирам от ващата програма, че малолетните майки не трябва да получават помощи от държавата? – Не трябва да получават.  

И трябва да им се вземат децата от държавата Държавата трябва да се научи да гледа по-добре децата от тези майки. Това явление трябва да се изкорени. Цивилизованият човек не може да създава семейство на 12 г. просто защото той трябва да го гледа и да го издържа. В цивилизования свят, за да имат хората работа, трябва да са образовани. В Дания преди 50 г. са имали образование, много по-ниско от това в много африкански държави. По същото време България е една от най-образованите нации в света. Сега трябва да върнем образованието и да подкрепяме образованото майчинство.

Всяка жена с висше, която роди, да получи, ако трябва, двойно по-голяма помощ от държавата за това, че е с висше образование. А тази, която няма 16 години и роди, държавата да ѝ вземе детето и да ѝ го върне, когато тя може да го гледа. И за мъжете трябва да се прилагат такива мерки. Затова предложихме казармата, т.нар. трудова повинност. Когато един мъж е на 18 г. и няма образование, до обяд да учи, за да вземе техническа професия, а следобед да работи. В България има дефицит на технически професии.

Да засилим специалното образование и това, което дава добавена стойност в икономиката, и да намалим малко хуманитарното. – Ще изберете ли българския парламент пред Европейския, ако влезете в НС? – Аз избирам да съкратя максимално пътя си в политиката. Искам да бъда острие в следващия парламент. Дори с малко депутати, искам да бъда острие. – Да припламнете от трибуната и да изгорите бързо в запалената от вас революция? – Може и така да се каже. Знаете ли какво липсваше на този парламент? Острието. Единственият депутат, който си позволи да протестира – Велизар Енчев, беше напъден на последната скамейка. Представяте ли си в този парламент да имаше 10 такива като мен и като Велизар Енчев?

Щяха да направят живота на това правителство черен. За да се промени системата, трябва да се даде личен пример. Политиката не е за забогатяване, нито за вечно ползване. Аз съм от малкото, които влязоха заможни в политиката и сега са на път да излязат доста по-бедни… – Пострада ви имиджът, пострада ви и банковата сметка? – Всичко ми пострада. Репутацията, която я градих 25 г. Аз съм един човек, който преживя своя катарзис, във всякакъв план.

Бях превърнат в сатана. Включително Горанов излезе преди 2 г. и каза, че Бареков бил отговорен за 300 милиона, откраднати от КТБ. Това е пълна глупост. – В съзнанието на хората вие наистина сте взели много от КТБ. – Това е нелепо. Дори и финансовият министър да беше прав, къде са останалите пари? От КТБ изчезнаха 6 милиарда! Къде са? Василев да се връща тук да отговори! И господата, които управляваха 2 г., също трябва да отговорят.

 

Източник: 24chasa.bg

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).