„Презареди България” се явава на изборите с антикорупционна програма

На парламентарните предсрочни избори „Презареди България” ще се яви само с антикорупционна програма. Формацията гарантира, че ще работи за нейното реализиране, независимо от изборния резултат. Слоганът на кампанията ще бъде „Да сменим системата”. Това стана ясно по време на конференция „Корупцията – ефективни практики на противодействие“, която се проведе  под егидата на евродепутата от Групата на ЕКР и лидер на формацията Николай Бареков. На събитието официален гост беше лидерът на парламентарно представената партия “Нова странка” и премиер на  Сърбия в периода 2003-2004 Зоран Живкович.

Операция „Чисти ръце“ за политици и магистрати, която в България да се казва „Левски”. За това настоя Бареков  и представи част от мерките  на формацията в борбата с корупцията: ревизия на всички знакови дела за корупция и знакови убийства на прехода от международен екип прокурори, доживотна лустрация при доказани резултати от проверка за корупция  срещу всеки политик и висш бюрократ, разваляне на всички концесии, дадени от държавата и общините и провеждане на нови прозрачни конкурси по нов закон.

Като политическа цел „Презареди БГ” си постави създаване на мощен антикорупционен радикален политически блок в следващото Велико народно събрание. Презареждане във властта , политиката, съдебната система и в медийната среда. За това основно ще настояват от партията.  Като акцент бе поставено въвеждането на 100% мажоритарен избор на депутати, отзоваване на народни представители с гласовете на 1/10 от избирателите, премахване на имунитета на депутатите, мандатност от два мандата за депутати, министри и премиер, намаляване броя на депутатите наполовина и фиксиране на броя на министрите.

Като гост-лектори участие в форума взеха още лорд Мартин Каланан, британски политик от Консервативната партия, председател на групата на Европейските консерватори и реформисти (2011-2014) и настоящ член на Камарата на лордовете; Кети Мамулашвили, председател на младежката организация на ЕКР; Ренета Инджова, служебен премиер на България в периода 1994-1995 г.; Роман Василев, бивш заместник-градски прокурор на София, и проф. дфн. Христо Кафтанджиев, доктор на филологическите науки и професор във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет.

В рамките на събитието домакинът Николай Бареков представи анатомията на мафията и основните функции, чрез които то съществува и източва милиони левове от парите на обикновените граждани. „Мафията в България е хидра, а тя е чудовище, което обикновено има три глави, като на всяка отсечена глава се появяват нови две или три глави”, обясни Бареков като подчерта, че слабото място на хидрата са краката. От графиката, която беше представена на участниците в конференцията, стана ясно че първата главата на мафията са Иво Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев, които Бареков слага под общото наименование „Бели якички”, втората е контрабандата , а третата – политиците. Според евродепутата най-важният орган, а именно сърцето на мафията са приватизацията, започнала по времето на Иван Костов, чрез  която е разграбено народно имущество и индустрия на стойност 30 млрд. лв (Каолин, Софарма, Кремиковци и т.н.) и банките с държавни пари, визирайки основно КТБ. Хидрата „диша” чрез данъчните престъпления, корупцията и злоупотребата с европейските фондове, категоричен е Бареков. Правителствата той  посочва като стомаха на това тяло, а краката по думите му са съдът и политическите партии, като посочва точно кои – „Да, България”, „Воля”, „Нова Република” и граждански организации като „Протестна мрежа”.

Има един хибрид между политиката и проституцията – корупцията. Тя е тяхното дете, което по-добре да не се бе разждало, но – уви – вече се е родило. Корупцията е язвата на обществото. Това заяви от своя страна бившият сръбски премиер Зоран Живкович. Като припомни, че е бил кмет на град Ниш, министър на вътрешните работи, а по-късно и премиер на Сърбия , Живкович заяви, че основната му цел винаги е била да сведе престъпността до минимум и разкри с подробности как и за колко време е реализирана операция „Сабя”. „“Започнахме акцията по-малко от 24 часа след убийството на Джинджич и в продължение на 37 дни не политици, а професионалисти в политиката и съдебните органи решиха 78% от тежките наказателни дела, влачени с години – 40 наказателни дела с масови убийства, няколко стотици тежки дела, търговия с наркотици. Практически беше решено всичко, което беше важно за върха на Сърбия – тонове наркотици, милиони муниции. Сърбия се превърна в държава, в която полицията продаваше дрога, започнаха да умират наркомани от свръхдози. Борбата беше толкова успешна, че цената на хероина скочи 3-4 пъти, не можеше да се намери. След тази полицейска и съдебна акция моето правителство, което даде зелена светлина на полицията и прокуратурата, получи много забележки. Изгубихме изборите и години по-късно корупцията отново започна да расте”, разказа Живкович. Той изтъкна, че участници в организираната са винаги такива, които имат връзка поне с един политик, съдия, прокурор, лекар, журналист, полицай, за да се прикрива тази дейност.

 

Българските и сръбските престъпници си сътрудничат от времето на Георги Димитров, разкри сръбският премиер. Той е категоричен, че корупцията убива. „Стотици хиляди хора губят живота си, заради корупция. В Сърбия почти 2 млрд. долара годишно изчезват заради корупцията. Ако тези пари оставаха в държавата, хората не биха останали без закрила и лекарска помощ, училищата не биха приличали на училищата от времето на моя баща. Образованието и здравеопазването биха били на много по-високо ниво. Ето защо корупцията е опасна колкото проституцията и престъпността”, каза Живкович и подчерта ,че работа на политиците е да предвождат тази борба.

 

Решителните граждани, свободно общество и независими медии е формулата към успеха, убеден е Живкович. „Лоша държава е тази, в която граждани и политици се плашат от престъпниците. България и Сърбия имат шанс и се надявам тази конференция да е началото на нашата борба срещу престъпността”, отсече на финал бившият сръбски премиер.

 

Бившият слубежен премиер похвали Николай Бареков, че вади темата „Чисти ръце”, от която политиците бягат като дявол от тамян. За тази наша среща ще се говори повече защо сме се срещали, дали е заради наближаващата кампания, но няма да се намери този, който да каже, че в Сърбия борбата с корупцията върви много по–добре, че е необходимо да се сигнализират външни и регулаторни институции, които да инициират дейност вътре в нашите институции, заяви от своят страна експремиерът на България Ренета Инджова. Във връзка с поставената пред служебното правителство цел, а именно да бъдат проведени честни избори, Инджова категорично заяви, че без борба с корупцията такива е изключено да бъдат проведени и призова настоящият премиер да сложи този проблем на масата.

 

Ако успеете да създадете законодателна система, съдебна система и инвестирате в гражданското общество, ако постигнете независимост на институциите, успехът ще е налице, убеден е лорд Мартин Каланан.  Той разказа пред участниците в конференцията, че Тони Блеър е бил обвинен в злопупотреба за привличане на дарения за политическата сила, беше арестуван на Даунинг стрийт. Във Великобритания няма страх в правоприлагащите органи, няма имунитет за депутатите, няма имунитет за нито един вид нарушения на какъвто и да било закон. Всички се подчиняват на едни и същи правила. В борбата с корупцията важен фактор и важно условие са свободните медии, категоричен е бритаският политик. На финал гост-лекторът похвали домакинът Николай Бареков като заяви, че представлява чудесно България в Европейския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).