Според говорителя на ЦИК „Презареди България“ на Бареков е дадена на ВАС само заради името си!

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира пред в. „Монитор“ отказа на комисията да регистрира за вота партията на Николай Бареков „Презареди България“.

Тя каза, че има две възможности пред тях. Възможно е ВАС да отмени решението на комисията и да върне преписката за повторно разглеждане със задължителни указания или може да се произнесе по същество. Бяха изразени няколко становища по време на дебатите. Една част от колегите в ЦИК беше на мнение, че са изпълнени изискванията на закона и партия „България без цензура“ може да бъде регистрирана, а в бюлетината се изпише „Движение Презареди България“, разказва Нейкова.

Друга част от колегите считаха, че това е нарушение на Изборния кодекс, тъй като в бюлетината не може да има наименование, различно от това в актуалното състояние на партията. Беше направено и предложение партията да се регистрира като „България без цензура“ и така да се изпише в бюлетината. В карйна сметка нито едно от направените предложения не направи нужното мнозинство и поради това има решение за отхвърляне, завърши говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).