Фалстарт на изборите! Бареков оспорва жребия на ЦИК пред съда

Лидерът на „Презареди БГ” Николай Бареков внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която оспорва законността на жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори.

Причината е, че държавният орган включи ПП“Движение Презареди България“ в жребия и определи за нея № 15 в бюлетината, предвид, че формацията не е регистрирала кандидатски листи в нито един избирателен район. Това е в абсолютен разрез със закона, тъй като в разпоредбата на чл.262 ал.4 от ИК изрично е упоменато, че в този случай в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.

Заради опорочената процедура и демонстрираната некомпетентност от страна на членовете на ЦИК Бареков поиска отмяна на решението като незаконосъобразно и призова съдиите изрично да уточнят дали следва да се проведе нов жребий. От партията подчертаха, че нямат намерение да издигат кандидати за народни представители, но са против основният държавен орган, подготвящ и организиращ провеждането на избори, да погазва закона и да взима политически мотивирани решения. Те са категорични, че трябва да се прекрати практиката на писане на законопроекти в парламента, които не отговарят на интересите на гражданите.

Според ръководствотo на формацията се задават най-незаконните и омерзителни избори в новата история на България.Ние нямаме личен интерес от тази битка, но ще се борим до последно да защитим правото на хората да участват в честни и почтени избори, подчерта зам.-председателят на партията Георги Балабанов.  Политиката не е занимание и препитание на „всяка цена“, а единствено гражданска кауза, ЦИК трябва да бъде наказан като лош пример за държавен нарушител на законите, категоричен е Бареков.

Той обяви, че ще обжалват изборите до дупка, за да предпазят народа от фалшификация на вота му по подобие на аферата Костинброд от 2013-a година. ЦИК да не бърза да печата „фалшиви“ бюлетини преди съдът да се произнесе за опорочения жребий, призова евродепутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Общи условия

Този уебсайт събира информация от потребителите чрез автоматични инструменти (бисквитки). Субектите на лични данни са под защитата на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).